Een bakje soep met Kay
In deze serie maak je kennis met de mensen achter De Haagse Soepbus. De vrijwilligers, de leveranciers en de vertegenwoordigers van organisaties waar we mee samen werken. In deze editie Kay d’Ancona, oprichter van VerseBox en, niet onbelangrijk, de fruitsponsor van De Haagse Soepbus!
Mi mati Kay! Wat is je favo soep?
“Goulashsoep, Hongaarse goulashsoep!”
Zo, en hoort daar nog een mooi verhaal bij over een Hongaarse scharrel of een gemaakt naar klassiek grootmoeders recept?
“Nee, ik vind het gewoon lekker. Hahaha, dat is het hele verhaal.”
Hm oké, dat kan natuurlijk ook…
“Ja, kom op Alan. We hebben het over soep hé. Je weet dat ik meer van het fruit ben, dus als je goede verhalen wilt dan moeten we die kant op. Ik kan uren doorgaan over mooie blozende appels, sappige peren, kersen als pingpongballen. Prachtig Hollands fruit waar de boomgaarden vol mee hangen. Of mooie exotische vruchten, laatst hadden we bijvoorbeeld de kaki. Een vitaminebommetje uit Spanje. Knaloranje ook, dus hij past mooi bij de Soepbus…”
Ja, ja, ho maar. Point taken! Hoe komt het eigenlijk dat je zo dol bent op fruit?
“Nou ik ben dol op van alles en ook redelijk mateloos. Op een gegeven moment was ik nogal mateloos met ongezonde dingen en toen bedacht ik dat ik veel beter mateloos kon wezen met gezonde zaken en wat is er gezonder dan fruit!”
En bevalt dat?
“Dat bevalt heel erg goed. Bij VerseBox hebben we echt een missie om Nederland gezonder te laten snacken op het werk. Dat doen we door kistjes met lekker vers fruit op de werkvloer neer te zetten zodat het makkelijk voor het grijpen is. We hebben niet de illusie dat ons fruit de koekjes en de snickers gaat vervangen, maar elke keer als iemand een appeltje of een peer pakt dan hebben we de zaak toch weer een beetje meer in balans gebracht. Inmiddels mogen we aan meer dan duizend bedrijven leveren dus onze filosofie slaat aan. We gaan vrolijk en fruitig verder met uitbreiden!”
Mooi, mooi! En hoe zit dat dan met de Haagse Soepbus? Wij hebben geen geld voor een vers fruitig abonnementje…
“Dat weten we, maar jullie hebben wel iets anders, namelijk het bieden van grote hulp bij het tegengaan van voedselverspilling. Wij leveren twee keer per week bij bedrijven en zijn volgens de Voedingswet verplicht om het ‘oude’ fruit weer mee te nemen. Maar dat fruit is helemaal niet oud, het is nog vers, hartstikke lekker en prima te eten. Dus wij zijn dolblij dat we dat fruit niet weg hoeven te gooien, maar er de bezoekers van De Haagse Soepbus een plezier mee kunnen doen. Voor Den Haag, door Den Haag!”
En wij zijn weer ontzettend blij met jullie, want fruit is heel erg belangrijk voor onze bezoekers. Vaak zijn het de enige vitaminen die ze op een dag krijgen. Dank daarvoor en een hele fijne dag ver…
“Hoho, we zijn er nog niet”
Nee?
“Nee”
Oké, vertel
“Kijk, ik snap dat het nu de tijd van het jaar is voor stevige erwtensoep, champignonsoep of, daar is ‘ie weer, een goedgevulde goulashsoep. Maar hebben jullie in de zomer, als de mussen van het dak vallen wel eens gedacht aan een lekkere frisse fruitsoep?”
Fruitsoep??
“Ja! In Hongarije maken ze niet alleen erg lekkere goulashsoep, maar koude fruitsoep is daar ook heel populair. Je gebruikt verschillende soorten fruit zoals aardbeien, kersen, banaan en sinaasappel. Het kan ook prima met watermeloen, peer en appel. Eigenlijk maak je een soort van smoothie, alleen net iets dikker. En in plaats van gehaktballetjes doe je er blauwe bessen door. Goed idee toch?”
Briljant! En jullie hebben genoeg fruit?
“Wij hebben meer dan genoeg fruit!”
Dus eigenlijk is je favoriet de Hongaarse fruitsoep…
“Haha, ja eigenlijk wel.”
(De prachtige foto is van Henriëtte Guest)
