Een bakkie soep met…..Huco

In deze serie maak je kennis met de mensen achter De Haagse Soepbus. De vrijwilligers, de leveranciers en de vertegenwoordigers van organisaties waar we mee samen werken. We trappen af met de nummer 10 van de Soepbus, de spelverdeler! Onze onvolprezen coördinator Huco de Vos.

Huco! Wat is je lievelingssoep?

Erwtensoep! Een ouderwetse goed gevulde snert met alles erop en eraan. Ik kan het zelf niet maken maar gelukkig is mijn echtgenote Marleen er een ware meester in.

Wat doe je bij de Soepbus?

Ik ben de coördinator en het woord zegt het al, ik probeer alles dus zo goed mogelijk te coördineren. Dat begint bij het bestellen en het netjes inruimen van de bestellingen, met name het brood wil nog wel eens in de vriezer een eigen leven gaan leiden dus dat leg ik elke dag weer even netjes neer. Verder probeer ik alles op voorraad te houden zodat onze vrijwilligers niet misgrijpen. Daarnaast hou ik het onderhoud en het opladen van de bus in de gaten, plaats ik relevante zaken op Het Rooster en handel ik de dagelijkse mail af. Verder maak ik een maandelijkse rapportage voor het bestuur en een nieuwsbrief voor de vrijwilligers, hou ik de administratie bij en organiseer ik samen met anderen eens in de zoveel tijd een vrijwilligersbijeenkomst.

Dat is een hele mond vol…

Ja, maar we zijn bij de Soepbus dus de soep wordt nooit zo heet gegeten als hij is opgediend. Bovendien vergeet ik nog iets belangrijks! De VOG bewijzen! Oftewel de verklaringen omtrent goed gedrag, die hou ik ook bij en ondanks dat onze vrijwilligers dit misschien niet meteen door hebben zijn deze VOG’s van cruciaal belang. Een VOG is wettelijk verplicht voor organisaties die omgang hebben met kwetsbare mensen. En die omgang hebben we. Heb je dus je VOG nog niet geregeld, regel het dan alsjeblieft!

Waarvan akte! Hoe ben je eigenlijk bij de Soepbus terecht gekomen?

In 2013 wilden mijn echtgenote en ik kleiner gaan wonen en kwamen we van een buitenwijk in het centrum terecht. De Soepbus stond toen nog bij de Grote Kerk en dat was vlakbij ons om de hoek. Ook kom je in het centrum natuurlijk meer mensen tegen die op straat leven dan in een keurig aangeharkte buitenwijk en werd ik regelmatig op straat aangesproken door iemand die wat geld wilde. Dat stuit me altijd tegen de borst, ik zeg niet dat dit geld altijd meteen wordt omgezet in drank of drugs maar die kans is er natuurlijk wel. Omdat ik toch iets wilde doen ben ik toen donateur geworden van de Soepbus en deze ook op LinkedIn gaan volgen. Op een gegeven ogenblik kwam er een vacature voorbij voor een coördinator en omdat ik net met pensioen was gegaan vond ik dat een leuke uitdaging.

Wat doe je nog naast de Soepbus?

Marleen en ik hebben vier volwassen kinderen en zijn inmiddels ook gezegend met de nodige kleinkinderen waar we uiteraard heel veel plezier aan beleven. Daarnaast golf en bridge ik heel erg graag en vind ik het leuk om bewegende fotoalbums te maken. Dus een serie opeenvolgende foto’s met een muziekje eronder. Ik vind dat geweldig en kan zo’n filmpje dan ook rustig vijf keer achter elkaar bekijken. Mijn echtgenote en kinderen hebben die behoefte minder…

Wil je nog iets met ons delen over de Soepbus?

Jazeker! In de eerste plaats vind ik dat we een geweldige en vooral ook leuke groep mensen hebben. Ik noem onze vrijwilligers altijd het ‘goud’ van onze organisatie en dat meen ik ook echt. Het is een bont gezelschap van verschillende pluimage maar dat maakt het ook leuk, zo kom je nog eens mensen tegen buiten je eigen cirkeltje. We hebben een mooie vaste kern, vaak mensen die het al jaren doen, en daarom heen een wat lossere flexibele schil van mensen die het ook met veel enthousiasme doen en die combinatie werkt in de praktijk erg goed. Daarnaast hoop ik dat we in de toekomst toch ook naar nog wat meer professionaliteit toe kunnen groeien. We werken tenslotte met eten en dat betekent dat bepaalde standaarden met name wat betreft bereiding en hygiëne gewoon professioneel moeten zijn. Elke dag weer opnieuw en daar kunnen we nog wel wat winnen.-.